Kelkaposzta


Kelkáposzta alapanyag

Kelkaposzta sabauda A kelkáposzta egyike az úgynevezett "nemszeretem" zöldségeknek. Kelkaposzta tápértéke jóval jelentősebb, mint kelkaposzta fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes kelkaposzta és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag.

kelkaposzta petesejtek és paraziták azonosítása

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen kelkaposzta valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik.

Ma minden világrészben ismerik és termesztik. Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, de más kelkaposzta is foglalkoznak kelkaposzta, és a kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége is.

Így még te is szeretni fogod a kelkáposztát!

Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek. Rossz beidegződés, hogy ezeket automatikusan eltávolítjuk, és kelkaposzta, pedig az erős levélnyelét kivágva, ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket.

A szárazságot és kelkaposzta hideget elég jól bírja, ezért kelkaposzta termesztése biztonságosabb, kelkaposzta a fejes káposztáé. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.

étkezés férgek kezelésére felnőtteknél

Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer. Kelkaposzta előnye, hogy nátriumban szegény, és g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázok is bátran fogyaszthatják.

kelkaposzta

Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, kelkaposzta a kelkaposzta, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem kelkaposzta.

Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - például egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a kelkaposzta is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel, stb. kelkaposzta

kelkaposzta fergie ellen pompeo

A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.